Categories

Hotel Cişmigiu

By The VandalList on December 20, 2012

Share

Berăria Gambrinus, celebrul local interbelic, va apărea din nou în peisajul bucureştean, la parterul noului Hotel Cişmigiu, reabilitat de grupul spaniol Hercesa în urma unei investiţii de 15 milioane de euro.

 

vs

 

ISTORIA HOTELULUI CIŞMIGIU

1912– Nicolae Pissiota, arhitectul aromân, construieşte unul din cele mai impozante hoteluri din Bucureştiul acelor ani, Palace Hotel, redenumit ulterior Hotel Cişmigiu.

Pissiota, primul proprietar al hotelului, a realizat proiectul pentru structura de rezistenţă a clădirii, autorul proiectului de arhitectură fiind Arghir Culina, care avea, pe atunci, doar 29 de ani.

1941– Se deschide la parterul Palace Hotel celebra Berărie Gambrinus, de către un anume Naumescu, continuând tradiţia de peste 40 de ani a renumitei berării a lui Caragiale. Marele dramaturg  luase in 1901 în comandită berăria Gambrinus, aflată încă din 1897 în casa Mandy de pe strada Ion Câmpineanu 4, lângă Teatrul National (actualul hotel Novotel).

1948– Instituirea regimului comunist în România îşi pune amprenta nefastă şi asupra Palace Hotel, care este naţionalizat şi i se schimbă denumirea din „Palace” în „6 Martie”, data instaurării guvernului dr. Petru Groza (1945), primul guvern comunist al României.

1965– Hotelul primeşte numele de „Hotel Cismigiu”- după parcul din apropiere, unde, cu 100 de ani înainte, fusese instalată prima cişmea din Bucureşti.

1990– Hotelul devine Căminul Studenţilor de la Academia de Teatru de Film. Condiţiile mizere din acest stabiliment i-au insiprat pe membrii formaţiei Vama Veche, care au lansat melodia „Hotel Cişmigiu”.  Actorul Cristi Iacob, care a scris versurile melodiei, a fost unul din studenţii care au locuit aici.

1995– Clădirea este închisă din cauza condiţiilor mizere.

2004– Dezvoltatorul imobiliar spaniol, Hercesa, cu mai mult de 35 de ani de experienţă in domeniu, achiziţionează prima clădire în România – Hotelul Cişmigiu.

2012– Hercesa organizează evenimentul de lansare al noului Hotel Cişmigiu, care va fi deschis pentru turişti în ianuarie 2013.

 

Sursa

Share